Kinesitherapie, Manuele therapie en Pilates in Tielt
Bezoek ons
Gieterijstraat 3, 8700 Tielt
Openingsuren
Ma - Vrijdag: 8:00 - 19:00

Hands-on therapie

Tot de belangrijkste hands-on zorgdiensten die wij aanbieden behoren de massage, de manuele therapie, de myofasciale release therapie en de manuele lymfedrainage.

Massage heeft belangrijke gunstige effecten ten aanzien van chronische spierspanning en pijn, alsook bij pijn na operaties.  Dat is recent weer aangetoond bij drie omvangrijke reviews die verschenen zijn in het tijdschrift Pain Medicine.  Massage is voor veel patiënten, naast pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicatie, een niet te verwaarlozen extra hulp om  te komen tot een snellere genezing en herstel.

Musculoskeletale manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Manuele therapie richt zich voornamelijk op stoornissen in de beweeglijkheid van de gewrichten.  Dank zij een goed ontwikkeld en getraind ‘ fingerspitzengefühl ‘ kan de manuele therapeut heel nauwkeurig de gewrichtsbeweeglijkheid onderzoeken en waar nodig middels specifieke manuele technieken correctief ingrijpen en herstel van de normale beweeglijkheid bewerkstelligen.

Myofasciale Release therapie is een gespecialiseerde hands-on therapie die zich richt op problemen binnen de myofasciale structuren van het bewegingsapparaat.  Trauma, onstekingsprocessen, en/of operatieve ingrepen veroorzaken myofasciale verklevingen en spanningen die niet zichtbaar zijn op de standaard medisch beeldvormende technieken ( RX, MRI of CT scan, Echo, .. ), maar wel enorm kunnen drukken op pijngevoelige structuren.  In een aantal gevallen zijn die myofasciale verklevingen zo geconcentreerd dat we spreken van specifieke pijnpunten of triggerpunten. In die gevallen kan geopteerd worden om aanvullend de techniek van Dry Needling  toe te passen. Hierbij wordt een acupunctuurnaald lokaal ter hoogte van het triggerpunt ingebracht en zachtjes gemanipuleerd.

Manuele Lymfedrainage is een rustige hands-on therapie die als doel heeft de vochtdoorstroming in de weefsels te stimuleren.  Een goed werkend lymfestelsel is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam en als afweer tegen infecties. Een langzaam en correct uitgevoerde lymfedrainage ondersteunt en bevordert de afvoer van de lymfe en draagt zo bij aan een goede werking van het lymfestelsel.