Kinesitherapie, Manuele therapie en Pilates in Tielt
Bezoek ons
Gieterijstraat 3, 8700 Tielt
Openingsuren
Ma - Vrijdag: 8:00 - 19:00

Drie stappen voor gezonde darmen

Ruim 1900 jaar geleden schreef de Romeinse dichter Juvenalis ‘ Laten we bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam ‘. Dit wordt echter een steeds grotere uitdaging. Milieuvervuiling en gifstoffen alom, stress, een gebrek aan veelzijdige en frequente beweging alsook een ongezonde voeding belasten ons systeem. De nadelige effecten van de omgeving, leefstijl en voedingsgewoonten ondermijnen heel sterk het lichaamseigen genees- en herstelvermogen. Hier wordt onvoldoende bij stilgestaan. Als we willen dat onze patiënten vlot genezen en voorspoedig herstellen zodat ze zich opnieuw fit, gezond en goed in hun vel voelen, dienen we ook aandacht te hebben voor dit fundamenteel biologisch aspect van mens-zijn. Gelukkig kunnen we rekenen op de buitengewoon helende krachten van het menselijk lichaam. Geef het menselijke organisme de juiste omgeving én het
lichaam geneest zichzelf. Waar is ons lichaam het meest in direct contact met onze omgeving ?

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

Dat is onze dunne darm. Het totale contactoppervlak van de dunne darm bedraagt tussen de 150 en 200 m² ! Niet voor niets schreef de Griekse geneesheer Hippocrates reeds ruim 2300 jaar geleden: ‘ Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding ‘. Steeds meer

wetenschappelijk onderzoek toont het verband aan tussen ongezonde voeding en niet alleen vele lichamelijke aandoeningen maar zelfs met een aantal psychische klachten. De toegenomen welvaart heeft er immers voor gezorgd dat we steeds meer kant-en-klareproducten, bewerkt voedsel en snacks en steeds minder nutriënten- en vezelrijke voeding eten.  Zorgen voor gezonde darmen en een goede spijsvertering is dan ook een verstandige keuze om ons lichaam in goede gezondheid te bewaren én om het lichaamseigen natuurlijke genees- en herstelvermogen maximaal te ondersteunen.

Drie eenvoudige stappen zetten ons op weg naar meer gezonde en gezond makende voedingsgewoonten.

  1.  Eet meer groenten, kies voor een dagelijkse portie verse of vers bereide groene groenten en vul aan met kleurrijke groenten.
    Voeg ook dagelijks een ui toe in uw gerechten.
  2.  Voeg een dagelijkse portie ( ca. 150 à 200 gram ) bonen toe aan uw dieet. Die zijn een rijke bron van eiwitten én van vezels. De goede darmbacteriën hebben vezels nodig !
  3. Vermijd vlees, zuivel, eieren en vetrijke voeding.

Ik wens u veel succes en bovenal een goede gezondheid.

gut1

Aanzienlijke verbeteringen door Pilates oefentherapie bij lage rugpijn !

Een onderzoek van Dr. Marie Carmen Valenza, vorig jaar (2017) gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Rehabilitation, toonde nog maar eens aan dat Pilates oefentherapie een duidelijke meerwaarde betekent in de behandeling van lage rugpijn.

Therapeutische Pilates oefeningen bevorderen niet alleen kracht, beweeglijkheid en coördinatie van de  heup-bekken- lendenen regio ( de zogenaamde dynamische ‘core stability’ ). Andere voordelen van de Pilates methode zijn:

  • de gerichtheid op het proprioceptief zelf gewaar zijn
  • op het belang van een goede houding
  • het betrekken van de ademhaling bij de oefeningen
  • de nadruk op bewuste controle en precieze sturing van de bewegingen
  • de concentratie waarmee de oefeningen worden uitgevoerd

Het aanleren van een goede positie van het bekken ten opzichte van de benen én ten opzichte van de lage rug neemt een belangrijke plaats in binnen
het Pilates Oefenprogramma voor lage rugpijn. Hierbij speelt niet alleen de goede samenwerking tussen buik- en rugspieren een rol, maar ook de bilspieren mogen daarbij zeker niet worden vergeten. Al te vaak krijgen mensen nog het advies om de billen stevig ‘ dicht te knijpen ‘. Dat kan niet alleen leiden tot voortijdige slijtage van het heupgewricht, maar belemmert ook een optimaal, veilig en gezond functioneren van de hele lenden-bekken-heupregio.

Meer weten? Een afspraak maken? Contacteer ons: info@praktijkdegieterij.be of 051 40 36 31

Met vriendelijke groeten,

Bart Strosse

We gaan er even tussenuit

Hallo!

Vanaf volgende week (17/7) gaan we er even tussenuit om onze praktijkruimte een make-over te geven! We voorzien dat deze werken zullen duren tot het einde van de maand.

Gedurende deze periode zullen er dus ook geen kabinetsbehandelingen of Pilates lessen zijn. We blijven wel beschikbaar per telefoon of e-mail!

Enkele foto’s van voor de make-over kan je alvast vinden op onze Facebook pagina!